Het was op een netwerkbijeenkomst Daar zag ik voor het eerst een paardencoach aan het werk. Zo’n bijeenkomst was een fijne afwisseling in mijn baan want die was ik eigenlijk al aardig zat: ik vond dat ik niet genoeg kon betekenen voor de mensen met wie ik werkte, in de Human Recources bij een groot Amerikaans bedrijf.
Een paardencoach gaf een demonstratie Iemand uit het publiek mocht zijn casus inbrengen. Een HR-manager die ook coachtrajecten deed. Hij vertelde dat de mensen die hij begeleidde hem maar bléven mailen en bellen, ook als hun traject al was afgelopen. Begeleid door de paardencoach maakte hij contact met het paard. Toen liep hij ervan weg – maar het paard volgde hem alsof het aan hem vastgeplakt zat. ‘Herken je dit?’, vroeg de coach. En: ‘Hoe goed ben je eigenlijk in afscheid nemen?’. Klóeng, deed de adamsappel van de man die gecoacht werd. Dit was duidelijk meer dan raak.
En ik dacht: die paardencoach is vast paranormaal en het paard ingestraald… maar dit wil ik ook leren!
Dat was het begin van een stroomversnelling In het jaar erna kocht ik een ontspoord managepaard, Yenthel, werd zwanger én ging een opleiding volgen om systemisch paardencoach te worden. Die opleiding was fantastisch, maar sloot niet helemaal aan bij de aanvragen die ik als coach kreeg. Ik kom uit de zakelijke dienstverlening en werd gevraagd voor coachtrajecten rondom persoonlijk leiderschap. Ik vond paardencoaching vaak een tikkie zweverig en zwaar. Ik had ooit NLP gedaan en een post- HBO opleiding coaching & supervisie, wat ik dan weer vaak saai vond en erg ‘in het hoofd’. Met Yenthel deed ik in diezelfde tijd paardentrainingen in natural horsemanschip. Die waren op paarden gericht, niet op mensen, maar ik zag wel heel wat overeenkomsten met leiderschapstraining. Als ik alles wat ik waardeerde in die methodes nou eens gebruikte in mijn leiderschapsprogramma’s? Ik heb het allemaal zitten mixen. In mijn eigen coachingssessies en groepen probeerde ik steeds meer dingen uit en wat werkte, hield ik erin. En het werkte fantastisch.
Er kwamen steeds meer mensen op mijn pad, vaak uit de dienstverlening, die zeiden: ik heb hier een training gedaan en daar een workshop maar wat jíj doet, dat is echt anders en het werkt geweldig, dat wil ik ook leren!
Zo begon ik een eigen opleiding voor coaching met paarden Inmiddels heb ik al tientallen paardencoaches opgeleid, ik ben inmiddels echt één van de dinosauriërs onder de paardencoaches in Nederland! De opleiding werd post-HBO geaccrediteerd en daar ben ik natuurlijk trots op. Nu woont deze Rotterdamse, die ooit een kantoortijger was, in het groen rond Huijbergen met haar man en twee kinderen (en een heleboel dieren). In mijn werk heb ik veel meer impact op de kwaliteit van leven van anderen dan ik in de HR ooit had kunnen dromen. Ik werk elke dag samen met de paarden. Hoe wordt het nog mooier dan dit?
Typisch Tirza
Ik ben zo gepassioneerd en een blij ei dat ik wel eens sta te stuiteren voor de groep. Soort Pierre Wind voor de klas.
Zelfreflectie vind ik retebelangrijk, voor mijzelf en ook voor de studenten: kijken naar je eigen stuk. Leuk? Nee, soms is het stom.
Ik stel mijn hart volledig voor mijn studenten open. Tegelijkertijd heb ik wel die Rotterdamse mentaliteit: niet (teveel) lullen (over) maar gaan met die banaan.
Ik krijg vaak te horen dat ik niet lijk op een gemiddelde coach; ik ben te blond, te meisjesachtig, te uitbundig en loop op sneakers. Maar ik geloof dat ik een betere coach en opleider ben als ik mezelf kan zijn, en hé, dit ben ik.
Alles wat ik zelf leer in de praktijk, vakliteratuur en op cursussen, vertaal ik weer direct naar mijn opleiding. Ik blijf zelf leren en kennis delen is the bomb.
Oh ja ze vinden mij ook een feeder. Ik ben een echte levensgenieter en ik laat iedereen graag meegenieten. Dus zet ik in de pauzes grote stukken taart en uitgebreide lunches neer.
Paardencoaching: zo sta ik erin Een opleiding tot paardencoach moet mensen opleiden die:
het coachvak in de vingers hebben
respect en begrip hebben voor de paarden met wie ze werken – ik ben ervan overtuigd dat een paard niet zomaar een ‘hulpmiddel’ is, maar dat paarden hun eigen wijsheid hebben die ze graag aan ons overdragen en daar moet je oog en oor voor ontwikkelen
ondernemer zijn en hun eigen praktijk verantwoord kunnen managen
Als je me zou kennen, zou je weten dat:
ik veel energie heb , lichtelijk ADHD en dyslexie. Kan soms met verbazing mijn eigen teksten nalezen.
we echt in de middle of nowhere wonen, maar als echte Rotterdamse ben ik nog steeds dol op glitter. Dus hup, stallen uitmesten met lipgloss op.
ik een echte positivo ben: ik ben enthousiast en zie ook vaak ergens de humor van in.
mijn man wel eens moppert dat we een halve kinderboerderij hebben met 2 kinderen, 4 pony’s, onze bordercollie en de twee poezen - maar ik vind het zalig om mij hiermee te omringen.
ik helemaal tot rust kom als ik lekker op bosrit ga met mijn lieve paardje Naxice, ik zit dan hardop te praten tegen hem (passanten kijken mij verbaasd aan).
ik mijn eetclub met vriendinnen koester waarbij we te hard lachen, en ook huilen en te veel wijn drinken maar dat weet niemand.
oh ja: dat ik best een brokkenpiloot ben; heb ’t persoonlijk record van 4 keer mijn benen breken gevestigd.
Therese Corbeij. Ervaren coach/trainer/paardencoach/ 1e graad docent. Hoofdopleider Maastricht. Eigenaar Marengo trainingen. Toen ik in 2001 in aanraking kwam met paardencoaching, tijdens een kennismakingsworkshop, wist ik, dít wil ik! Ik was toen al trainer en coach maar zeker géén paardencoach. Mijn grote voorbeeld destijds was haptonoom. Dat was ik ook niet maar ik wist zeker dat ik dit wilde leren. Ik was wel ‘old school’ opgegroeid met paarden. In de opvolgende 4 jaar heb ik mij verdiept in de paarden en wist ik hoe ik met ze kon samenwerken rondom leiderschap. Wat zij ons konden leren. Ik ontwikkelde een model voor natuurlijk leiderschap met de paarden. Er waren in 2005 nog erg weinig paardencoaches, dus in het land der blinden was ik de paardencoachkoningin. Ik mocht in allerlei programma’s van GITP rondom leiderschap mijn steentje bij-dragen. De paarden waren achteraf altijd datgene waar de deelnemers het meest enthousiast over waren. Dat geeft je vleugels. In 2007 ben ik bij Bureau Wind terecht gekomen voor de opleiding Systemische Paardencoaching. De systemische kijk bracht me veel, vooral daar waar het leek dat trainingen of coaching maar kort impact had. Ik kon nu gaan kijken naar ‘wat er tussen stond’. Een echte verandering kwam toen ik met Tirza Brouwer naar Amerika vertrok. Daar maakte we kennis met de Mind Body Methode van Kathy Pike. En dat wat ik altijd spannend vond, een of ander trauma aanraken, werd ‘gewoon’. Het was de basis voor het werk waar ik me nu nog steeds in specialiseer. Het werk van Peter Levine, Somatic Experiencing®. Peter Levine keek naar hoe (prooi)dieren in het wild geen trauma hebben. Ze hebben het niet overleefd of hebben hun trauma afgeschud. Anders als de mensen dus, die trauma opslaan in hun lichaam en er daardoor moge-lijk veel last van houden, door een overprikkeld zenuwstelsel. Daar in Texas met Tirza begon mijn reis in het traumawerk. In 2019 heb ik de Master systemisch werk ‘het oplossende veld’ afgerond. Omdat kennis en ervaring delen mij in het bloed zit én ik het belangrijk vind dat het vak paarden-coach een goede naam heeft, ben ik gastcolleges gaan geven bij Essentie en 3 PK. Ik was hoofdopleider bij de basisopleiding voor paardencoaches bij 3 PK. Dat mag ik nu ook voor de internationaal erkende opleiding van de Academie voor life & paardencoaching gaan doen. Dat vind ik een eer. Daarnaast leid ik collega’s op in het veilig werken met trauma en geef ik een basistraining Systemisch werken met paarden.
Theorie en grondwerklessen van 2 sterren Parelli-instructrice Anouk Dahrs. Anouk Dahrs werd tijdens haar Paardenhouderij opleiding door haar mentor Petro Trommelen genomineerd als ‘topper van het Prinsentuin College 2010’ vanwege haar doorzettingsvermogen voor de Parelli methode. Anouk won van alle afdelingen binnen het ROC en bemachtigde hiermee een studiebeurs om de Parelli Fast Track cursus in Colorado (USA) te doen. Na de opleiding Paardensport en Management heeft Anouk de deeltijd HBO opleiding Commerciële Economie Sportmarketing gevolgd om meer kennis en ervaring op te doen voor het runnen van een eigen bedrijf. Parelli Licensed Professional Anouk behaalde in 2011 de Parelli Fast Track cursus (toelatingscursus voor instructeur schap) en kreeg vanuit het Parelli Education Institute een studiebeurs om de 1* instructeurscursus te doen. Voor deze cursus slaagde ze in april 2012 en sindsdien is Anouk dan ook officieel Parelli instructeur. Op 3 december 2015 kreeg Anouk bericht vanuit United States dat ze haar 2e ster heeft behaald op basis van haar kwaliteiten en bijscholing. Sindsdien geeft Anouk dus les als 2-star Parelli Professional.
Carina van Horik intuitief coach zal een dagdeel verzorgen over het praktisch werken met je intuïtie. Carina heeft vroeger gewerkt bij de Technische recherche van de politie, nu al een aantal jaar een succesvolle eigen praktijk waar ze persoonlijke intuitieve sessies geeft en korte trainingen in het omgaan en het ontwikkelen van je intuitie. Ze weet als geen ander de balans te vinden tussen Rotterdamse nuchterheid en het werken met intuïtie en energie.
Ondernemer zijn is net als Paarden- & Lifecoach een echt vak. Een leuk en boeiend vak wat veel voldoening brengt maar ook zo zijn uitdagingen kent. Hoe zorg je er nu voor dat je een bloeiend bedrijf neerzet of je praktijk naar het next level brengt? Ontdek de 5 stappen die hiervoor nodig zijn en onderzoek wat jij als ondernemer nog te doen hebt om jouw bedrijf tot een succes te maken. Myriam de Roo van De Gelukkige Professional neemt je, samen met haar 15-jarige ervaring als ondernemer, in een webinar en een Q&A-sessie op een interactieve manier graag mee in deze 5 stappen. Zodat je na het afronden van de opleiding tot Paarden- & Lifecoach precies weet wat je te doen staat om als ondernemer jouw passie voor paard en mens in te kunnen zetten.
De topopleiders van de opleiding in Huijbergen de kudde!